بنا بر روایات گفته می شود که هرکس زیارت عاشورا را بخواند گویی مزار مطهر سالار شهیدان امام حسین (ع) را زیارت کرده است
یکی از ادعیه های پر برکت و سفارش شده زیارت عاشورا است که از امام محمد باقر(ع) برای شیعیان جهان باقی مانده است. خواندن زیارت عاشورا بسیار سفارش شده است و ثواب زیادی نیز دارد. در بخش دینی نیک صالحی می خواهیم درباره برکات خواندن زیارت عاشورا با شما صحبت کنیم.
برکات خواندن زیارت عاشورا
از آنجا که زیارت نوعی اعلام موضع در مشخص کردن خط فکری است و آثار سازنده فراوانی دارد؛ آنچه به عنوان متن زیارتی خوانده میشود از نظر محتوی و جهت دهی فکری، از حساسیت ویژه ای برخوردار است. به همین سبب است ائمه(ع) با آموختن آن به یاران خود، به این عمل سازنده جهت و غنای بیشتری می بخشیدند.زیارت عاشورا، که از تعالیم امام باقر(ع) است، به جهت آثار سازنده فردی و اجتماعی و بیان مواضع فکری و عقیدتی شیعه و جلوگیری از خطر انحراف اهمیت بالایی دارد.
از آثار و برکات مهم زیارت عاشورا می توان موارد زیر را برشمرد ؛
۱-ایجاد پیوند معنوی با خاندان عصمت و تشدید علاقه و محبت به آنان، مانند فرازی از دعا که ” اللهم اجعل محیای محیا محمد و آل محمد و مماتی ممات محمد و آل محمد ” به عنوان یک دعای قلبی بیان شده است.
۲- پیدایش روحیه ظلم ستیزی؛ یعنی تکرار لعن بر ستمگران و ظالمان در این زیارت موجب پیدایش روحیه ظلم ستیزی شده و با اعلام برائت و نفرت از ستمگران و ابراز محبت به پیروان حق پایه های ایمان قلبی را محکم میکند.
۳- دوری جستن از خطر انحراف در طول تاریخ و قرار گرفتن در معرض آموزه های اصیل دعایی از لسان معصومین (ص)
۴- ترویج روحیه شهادت طلبی و ایثار و فداکاری در راه خدا
۵- احیای مکتب در راه هدف خاندان عصمت و آمادگی برای سعادت در آخرالزمان
۶- درس آموختن و الگو گرفتن از شهدای کربلا که بهترین الگوی تاریخ دینی اسلام هستند.
مهمترین برکات زیارت عاشورا
زیارت عاشورا از ادعیه خاص شیعه به شمار می آید که در اندازه اهمیت آن می توان به روایتی در کتاب نجم الثاقب در ذیل حکایت تشرف جناب حاج سید احمد رشتی اشاره کرد که وقتی ایشان به ملاقات امام عصر (عج) در سفر حج مشرف شدند، آن حضرت به او فرمودند: چرا به زیارت عاشورا اهتمام و استمرار ندارید و تاکید کردند عاشورا عاشورا عاشورا بخوانید و بدان استمرار داشته باشید.
“محدّث نوری” از استادان مرحوم شیخ عباس قمی میگوید درباره زیارت عاشورا می گوید : در فضل و مقام زیارت عاشورا همین بس که از سِنخ دیگر زیارتها نیست که به ظاهر از انشا و املای معصومی باشد. هر چند از قلوب پاک ایشان چیزی جز آنچه از عالَم بالا به بیرون نمیآید اما این زیارت از سنخ احادیث قُدسیّه است که به همین ترتیب زیارت و لعن و سلام و دعا از خدای متعالی به جبرئیل امین و از او به خاتم النبیین صلیاللله علیه و آله رسیده است و به حسب تجربه مداومت به آن در چهل روز در برآوردن حاجات و رسیدن به مقاصد و دفع بلاها در ادعیه کم نظیر است.
به همین جهت سلام بر سیدالشهدا (ع) و خواندن زیارت عاشورا در شب های جمعه ثواب زیارت مرقد نورانی ایشان را به همراه انبیا و اوصیا الهی را دارد ؛
اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اَباعَبْدِاللَّهِ
وَ عَلَى الاَْرْواحِ الَّتى حَلَّتْ بِفِناَّئِکَ
عَلَیْکَ مِنّى سَلامُ اللَّهِ اَبَداًما بَقیتُ
وَ بَقِىَ اللَّیْلُ وَ النَّهار
ُوَ لاجَعَلَهُ اللَّهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنّى لِزِیارَتِکُمْ
اَلسَّلامُ عَلَى الْحُسَیْنِ
وَ عَلى عَلِىِّ بْنِ الْحُسَیْن
وَ عَلى اَوْلادِ الْحُسَیْنِ
وَ عَلى اَصْحابِ الْحُسَیْنِ
بد نیست از برکات خواندن زیارت عاشورا در حرم سیدالشهدا (ع) بیشتر بدانید
محمد بن اسماعیل بن بزیع عن صالح بن عقبه عن ابیه عقبه بن سمعان عن ابیه جعفر (ع) از امام باقر (ع): «هرکسی امام حسین (ع) را در روز عاشورا زیارت کند و در نزد امام حسین (ع) درحالیکه گریان است باقی بماند؛ خدا را ملاقات میکند به ثواب هزار حج و هزار عمره و هزار جنگ غزوه و برای هر غزوه و هر حجی و هر عمرهای که ثوابش رسیده است همه آنها را در کنار پیغمبر و ائمه (ع) انجام داده است» همچنین در کامل الزیارات گفتهشده (الفی الف) یکمیلیون، یعنی یکمیلیون حج، یکمیلیون عمره، یکمیلیون جنگیدن درراه رسول خدا.
زیارت از راه دور
عقبه بن سمعان میگوید فدای شما شوم «فما لمن کان فی بعید البلاد و اقاصیه» کسی که درراه دور باشد امکان اینکه در روز عاشورا به کربلا برایش میسر نشود چه؟ حضرت میفرمایند اگر چنین باشد به صحرایی یا بالای بلندی در خانهاش (یعنی بالای پشتبام) برود. اول بگو بسمالله الرحمن الرحیم و سپس تکبیر بگو.
برخی گفتهاند که ده بار بگو و بعضی گفتهاند صدبار بگو اینجا امام (ع) تعداد تکبیرها را مشخص نکردهاند ولی گفتهاند تکبیر بگو.سپس بهطرف حائر حسینی اشاره کند و سلام کند و اجتهاد و کوشش کند در این سلام دادن و دعا کردن و لعن کند قاتلین امام حسین (ع) را و بعد دو رکعت نماز بخواند «ثم لیندب الحسین و یبکیه و یامر من فی الدار ممن لا یتقیه بالبکاء علیه السلام و یقیم فی داره المصیبه باظهار الجزع علیه و لیعز بعضهم بعضا بمصابهم بالحسین علیه السلام!»[۵] بعد گریه میکند سپس اگر از ا هل خانه تقیه ندارد امر کند در خانهاش مصیبت برپا کنند.
دو رکعت نماز همراه زیارت عاشورا
بعد از زیارت عاشورا مستحب است دو رکعت نماز بخوانند، البته بعضی معتقدند که
این نماز را باید قبل از زیارت عاشورا خواند ولی اگر زیارت درحرم حسینی خوانده شود،
باید نماز را بعد از زیارت عاشورا خواند اگرچه میتوان رجائا یک نماز قبل و یک نماز
بعد از زیارت عاشورا خواند.
تقاوت جزئی در دو نقل زیارت عاشورا
زیارت عاشورا در دو سند مشابه دست ما رسیده است که فقط یک تفاوت در یک قسمت باهم دارند.
در سند ابن قولویه در آخر زیارت عاشورا عبارت اللهم خص انت اول ظالم باللعن منی و ابدا به اولا ثم العن الثانی و الثالث و الرابع و الخ است ولی در سند شیخ طوسی بجای این قسمت آمده است: اللهم العن اعدا آل محمد صلی الله علیه و آله من الاولین و الاخرین الهم العن یزید و اباه و العن ابن زیاد و الخ.
درکتاب مصباح المتهجد( ص ۷۷۷) همین زیارت عاشورا از فرد دیگری نقلشده است.
در این روایت شخص زیارت را از امام صادق (ع) در حرم مطهر امیرالمؤمنین یاد گرفته است،
بهاینترتیب که زیارت عاشورا را میخواند بعد دو رکعت نماز بالاسر امیرالمؤمنین میخواند
و سپس ازآنجا به امیرالمؤمنین سلام میدهد و دعای نقلشده را میخواند
افکار نیوز و کرب و بلا