يك فوق تخصص كليه گفت: بيماراني كه دچار اولين حمله سنگ كليه ميشوند، بايد ميزان فراواني مايعات نوشيده و مصرف پروتئين و نمك را كاهش دهند، زيرا مشخص شده كه تعديل مصرف اين دو ماده غذايي، خطر سنگهاي كليوي عود كننده را كاهش ميدهد.
مژگان جلال زاده در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا منطقه زنجان، اظهار داشت: مصرف بيش از حد غذاهاي غني از جمله اسفناج، شكلات، آجيل باعث افزايش جذب گوارشي «اكسالات» و ايجاد سنگهاي «اكسالات كلسيم» ميشود.
وي با اشاره به اينكه براساس تحقيقات به عمل آمده، 13 درصد مردان و 7 درصد زنان، يك بار در طول زندگي با بروز سنگ كليه مواجه ميشوند، افزود: سنگ كليه در اثر تجمع و تغليظ كريستالهاي مواد معدني و اسيد اوريك به وجود ميآيد كه به تدريج اندازه آن بزرگ ميشود.
اين متخصص ادامه داد: بر اساس مطالعات فراوان، در بسياري از موارد احتمال مجدد تشكيل سنگ كليه بعد از 10 سال وجود دارد و در صورت عود، هر دو يا سه سال يك بار تشكيل خواهد شد كه در اين زمينه بايد سنگ دفع شده، تجزيه شود و ارزيابيهاي لازم بر بيمار صورت گيرد.
جلال زاده به انواع سنگهاي كليوي در افراد اشاره كرد و گفت: سنگهاي كليوي بر اساس تركيب سنگها به انواع مختلف از قبيل سنگهاي كلسيمي، اسيد اوريكي، شاخ گوزني و سيستيني تقسيم ميشود كه ميتوان گفت بيش از 75 درصد سنگهاي كليوي را در افراد، سنگهاي كلسيمي تشكيل ميدهند.
اين استاديار دانشگاه يادآور شد: بيماران مبتلا به سنگهاي كليه معمولاً با دورههاي درد شديد و متناوب روبرو ميشوند كه اين درد معمولاً ابتدا از ناحيه پهلوها شروع و هر30 دقيقه يكبار تكرار ميشود و به تدريج به كشاله ران و ناحيه تناسلي انتشار مييابد و با دفع سنگ، درد بيمار متوقف ميشود.
وي با بيان اينكه سنگ كليه در مردان نسبت به زنان شيوع بالايي دارد، خاطرنشان كرد: از آن جايي كه سنگها به بافت كليه آسيب وارد ميكند، در صورتي كه سنگي پس از تشكيل در محل اتصال كليه و لوله ادراري گير كند، مايع ادرار پشت آن جمع و منجر به ايجاد عفونت ادراري ميشود و در صورت عدم درمان، اين عفونت موجب از دست رفتن بافت كامل كليه خواهد شد.
جلال زاده تصريح كرد: اگر فردي براي بار دوم با توليد سنگ در كليهاش مواجه شود، بايد تا پايان عمر در جهت پيشگيري از ايجاد مجدد سنگ، داروهاي مخصوص مصرف كند.
اين فوق تخصص كليه، راههاي درمان و جراحي بيماري هاي كليوي را بسته به نوع و شدت بيماري متفاوت دانست و افزود: در نارسايي حاد كليوي، امكان درمان قطعي به وسيله دارو وجود داشته و در نارساييهاي مزمن در صورت مراجعه به موقع ميتوان پيشرفت بيماري را كنترل كرد.
وي سوزش، تغيير رنگ ادرار و دردهاي مكرر را از جمله علائم هشدار دهنده سنگ كليه دانست و ادامه داد: يكي از اصول درمان و پيشگيري ازبيماريهاي كليوي، مصرف فراوان آب است؛ اما در گذشته براي مهار تشكيل سنگهاي كلسيمي، ميزان كلسيم مصرفي را كاهش ميدادند كه اين امر باعث بروز پوكي استخوان و مشكلات عديدهاي براي بيمار ميشد.
اين استاديار دانشگاه گفت: افرادي كه بيشتر در معرض آفتاب قرار دارند و ورزشهاي سنگين انجام ميدهند، بايد براي جلوگيري از سنگ كليه، آب فراوان مصرف كنند.
انتهاي پيام