مدير كل سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد وزارت بهداشت گفت: اعتبار طرح آزمايشي پژوهش ترك معتادان با شربت ترياك به علت مشكلات اداري از ستاد مبارزه با مواد مخدر به وزارت بهداشت نرسيد.
به گزارش خبرنگار اجتماعي فارس، محمدباقر صابري زفرقندي، در جمع خبرنگاران افزود: براي طرح آزمايشي درمان اعتياد با شربت ترياك نياز به اعتبار وجود داشت و اعتبار اين طرح را بايد ستاد مبارزه با مواد مخدر به وزارت بهداشت پرداخت ميكرد .
زيرا مسئوليت انجام اين پروژه تحقيقاتي را وزارت بهداشت. اولين سؤالي كه مطرح شد اين بود كه شربت ترياك بايد با مدلهاي دارويي توزيع شود يا به صورت جداگانه شربت ترياك بين معتادان توزيع شود.
صابري زفرقندي اضافه كرد: اولاً اعتباري كه ستاد مبارزه با مواد مخدر قرار بود واگذار كند به دلايل اداري و با تأخير به وزارت بهداشت ارسال شد. دوم اينكه اعتبار از كانالي به وزارت بهداشت داده شد كه كارشناسان مالي نميتوانستند به هيچ عنوان هزينه كنند. اين اعتبار به ستاد مبارزه با مواد مخدر برگشت داده شد. با اين حال از اعتبارات خودمان استفاده كرديم و طرح را متوقف نشد. كارهاي مقدماتي را شروع كرديم اما به دلايل فني اين طرح با تأخير شروع شد.
وي افزود: توليد شربت ترياك براي اولين بار در كشور زمان بر است بايد خط توليد را عوض كرد. بايد مواد اوليه را تعريف كنيم كه به معاونت غذا و دارو مربوط است. مواد اوليه آمده بود و تركيبات الكل آن به شكلي بود كه اقدامات جدي را ايجاب ميكرد كه متعاقب آن اين دارو باز توليد و اصلاح شد.
مدير كل سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد وزارت بهداشت اضافه كرد: مراكزي كه قرار بود اين آزمايش را در آنجا انجام دهند. 4 مركز متعلق به وزارت بهداشت و 6 مركز متعلق به سازمان زندانها و سازمان بهزيستي بود. اما اولين مركز در وزارت بهداشت بود.
وي افزود: پرسنل اين مركز بايد آموزش ميديدند براي آنها دورههاي آموزشي برنامهريزي شد. مسئله ديگر نحوه توزيع شربت ترياك براي استانها بود كه مشكلاتي ايجاد ميكرد. مسئله ديگر اين بود كه ترياك را با چه مكانيزمهايي بايد حل كرد. چگونه شربت ترياك بايد نگهداري شود و مسئوليتهاي افراد و كاركنان در قبال مفقود شدن احتمالي شربت ترياك كه در بستههاي چند سي سي توزيع شود. چگونه است.
مدير كل سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد وزارت بهداشت اضافه كرد: بحثهاي فني كار را به درازا كشاند با اين حال كار پيش رفت و نتايج اوليه طرح توسط مجري به طور غير رسمي اعلام شد. متأسفانه امكان توسعه كشوري، استفاده از اين شربت را هنوز نداده و منتظر اين هستيم تا زمان لازم طي شود تا ببينيم شربت ترياك را به چه شكلي و در چه بستههايي و براي چه گروههاي خاصي استفاده كنيم نتايج اوليه نشان داد كه براي افراد سالمند و تزريقي مؤثر بوده است.
صابري زفرقندي گفت: مسئله ديگر اين است كه پروتكل درمان با شربت ترياك بايد چگونه باشد و گروههاي هدف چه كساني باشند و آييننامههاي مربوط به مراكز به چه شكلي باشد. قرص متادون نيز به يكباره وارد ايران نشد.
مدير كل سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد وزارت بهداشت اضافه كرد: قرار نبود بحث شربت ترياك رسانهاي شود. اين مصوبه كميته درمان ستاد مبارزه بود الان هم كه پاسخ اين مسائل را ميدهم به دليل اين است كه موضوع در بين همه مطرح شده و وزارت بهداشت به عنوان متهم شناخته شده است. مجبور هستم برخلاف مصوبه اين مسئله را اعلام كنم. فكر ميكنم اين مصوبه از طرف وزارت بهداشت مورد احترام قرار گرفت.
وي افزود: متأسفانه يك عقبگردي در راهبرد مبارزه همه جانبه با مواد مخدر داشتيم. كه به جامعه القا شده بود كه بايد اعتياد را در جامعه بپذيريم كه پذيرفتن آن اجتنابناپذير است و تبليغ ميكردند. مبارزه هيچ سودي ندارد. خيلي از كارشناسان پيش از جنبههاي مهم پيشگيري از مواد مخدر را پيشگيري از جرم مواد مخدر ميدانند.
صابري زفرقندي اضافه كرد: اين وظيفه قوه قضاييه است. نقش قوه قضاييه در پيشگيري از بروز جرم براي هيچ كس پوشيده نيست و اگر درست عمل نشود. فضاي مانور شبكههاي قاچاق محدود نشود. هزينه مصرف مواد مخدر بالا ميرود. انتظار داريم شروع اوليه سوء مصرف مواد مخدر كنترل شود كه اين راهبردي است كه در خيلي از كشورهاي ديگر و مخصوصاً در گروههاي خاص و حساس جامعه مثل گروههاي اطلاعاتي نظامي و انتظامي كاربرد دارد. طرح گروه انتظامي در اين راستا اگر مورد ارزيابي قرار گيرد طرح بسيار مؤثري است.
مدير كل سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد وزارت بهداشت افزود: اگر با اين رويكرد كه در كنار جمع آوري معتادان و هدايت آنها به مراكز درماني اعم از سرپايي و مراكز درماني اجباري با توزيع كنندههاي جزء هم مبارزه شود. به بهانه اينكه با قاچاقچيان عمده مبارزه ميكنيم. مبارزه كم رنگ ميشد. مبارزه با عرضه مواد مخدر در كنار سياستهاي كاهش تقاضا ميتواند معضل اعتياد را به مرحلهاي برساند كه قابل مديريت باشد هر كدام كه رها شود اين احساس ميشود كه در چند سال اخير وجهه مقابله با توزيع كنندگان جزء كم رنگ شده است.
وي گفت: وزارت بهداشت آمادگي خود را اعلام كرده تا در مراكز اقامتي كه نيروي انتظامي راه اندازي ميكند. خدمات درماني را ارائه دهد امكانات را فراهم كند اما معتادان تحت نظارت نيروي انتظامي با حمايت خانواده شان ميتوانند دوره درمان خود را كامل كنند.
انتهاي پيام/ش